Viajando con tu mascota..
Les nostres mascotes són un membre més de les nostres famílies i és per això que ens agrada que ens acompanyin en els nostres viatges de vacances. Però si no tens experiència de viatjar amb la teva mascota, ja sigui per terra o aire, llavors et convé llegir aquest article.

Amb una mica de planificació i previsió addicionals, pots tenir un viatge segur i agradable amb la teva mascota.

Prenent un viatge per carretera

Ja sigui que vagis a viatjar amb mascotes en bus o amb cotxe propi, necessitaràs trobar una manera còmoda i segura perquè el seu transport. Pots col·locar a la teva mascota en un portador especial i assegurar-la en l’automòbil.
Cada tipus de mascota necessitarà accessoris diferents ja que no és igual que t’emportis al teu gos que al teu gat o guacamai… Tret que tinguis un zoològic a la teva casa.
Alternativament, pots comprar un arnès en forma de cinturó de seguretat per a la teva mascota que li permetrà estar fora del transportador però encara així estar subjecte de manera segura.
No és segur permetre que la teva mascota deambuli lliurement en l’automòbil. Pot resultar greument ferit, fins i tot en cas d’un accident menor, i és molt més probable que fuita i es perdi quan et detinguis en el camí.

No deixis a la teva mascota sola en l’automòbil, especialment en climes càlids. La calor pot convertir-se ràpidament en una amenaça per a la seva vida. Si es mareja fàcilment, pots demanar-li al teu veterinari medicaments per al mareig abans del viatge.
Porta amb tu part del menjar i *alimentala només amb petites quantitats de menjar alhora. Si el viatge és curt, és possible que sigui millor esperar i que mengi quan tornin a casa per a evitar el mareig.
També has de portar una mica d’aigua perquè begui, o comprar aigua embotellada. L’aigua d’aqüeducte de la zona a visitar pot contenir diferents minerals o sofre, la qual cosa pot alterar l’estómac de la teva mascota.
D’aquesta forma ja saps com viatjar amb un gos en un cotxe, o amb qualsevol altra mena de mascota. Si el viatge és amb autobús és possible que hagis de tenir la precaució de sedar al teu gos o mascota abans d’emprendre el viatge.

Volant amb la teva mascota
A molts amos no els agrada volar amb les seves mascotes perquè pot ser traumàtic per a elles, però a vegades és inevitable. Tret que la teva mascota sigui molt petita, volarà com a càrrega i no podràs veure-la durant el vol.
Consulta amb la teva aerolínia per a determinar quin tipus de transportador és acceptable i quines són les regles que s’apliquen per a volar amb una mascota. També pregunta quines precaucions de seguretat existeixen, en quines condicions volarà el teu animaló, etc.
Pregunta-li al teu veterinari si la teva mascota està prou bé com per a viatjar per avió o si has de prendre alguna precaució especial.

Viatge internacional
Treure a la teva mascota del país requereix d’una planificació acurada. Verifica les regulacions del país al qual viatges i comprova que la teva mascota tingui les vacunes requerides. En alguns casos, hauràs d’administrar les bovines setmanes abans de la data de sortida.
La majoria dels països requeriran un Certificat de Vacunació contra la Ràbia i un Certificat de Salut. El teu veterinari pot ajudar-te a obtenir tots dos.
El país al qual viatges pot requerir que completis la documentació per a obtenir el permís per a portar a la teva mascota a aquesta nació.
A més, alguns països tenen regulacions de quarantena que poden requerir que la seva mascota romangui en una gossera o un altre recinte fins per diversos mesos.

Hotels que accepten mascotes
Una cerca ràpida en Internet pot ajudar-te a trobar hotels receptius on pots allotjar-te amb els teus animals. Molts llocs de viatges també et permeten especificar “sol allotjaments per a mascotes”.
Consulta amb l’hotel per a conèixer les seves regles específiques respecte a allotjar-te amb una mascota.
Si tots dos requereixen caminades, sol·licita una habitació que s’obri a l’exterior. Això serà més convenient per a aquests passejos nocturns a l’aire lliure.
Molts llocs d’allotjament alternatius, com resorts, cabanyes i “bed and breakfast” també estan oberts per a rebre animals domesticats.
Consulta amb anticipació la disponibilitat del lloc on viatges. Atès que molts d’aquests llocs vacacionals ofereixen activitats a l’aire lliure, poden ser excel·lents opcions per a portar als nostres benvolguts animals.

Què farà la teva mascota durant tot el dia?
Ja vas planificar el teu viatge i has trobat un hotel que li donarà la benvinguda a la teva mascota, i ara què? Què farà el teu “company” tot el dia i quan surtis a divertir-te?
Les vacances a l’aire lliure són una opció ideal si viatges amb animals. Considera llogar una casa rodant i prendre’t unes vacances en un campament. Moltes agències de lloguer de vehicles recreatius permeten mascotes amb un dipòsit addicional.

Un viatge a la platja és una altra bona opció per als amos de mascotes. No obstant això, tingues en compte que la sorra pot ser irritant per a alguns animals, especialment els gossos amb plecs profunds de la pell. A altres espècies també els pot molestar una llarga exposició al sol.
Si passen molt temps a l’aire lliure, tingues a mà abundant aigua freda i observa amb deteniment a la teva mascota per a detectar signes d’esgotament per calor.

Alguns restaurants ara ofereixen seients a l’aire lliure que també admeten animals domesticats. Verifica amb anticipació si hi ha algun disponible prop d’on t’allotges.
Si desitges passar l’hora de menjar amb la teva mascota i no hi ha restaurants que les acceptin en els voltants, considera portar la teva menjada llista o fins i tot fer un pícnic a l’aire lliure.

Què passa si et vas de vacances més tradicionals?
Moltes atraccions turístiques no li donaran la benvinguda a la teva mascota, i no és una bona idea deixar-la sola en una estranya habitació d’hotel tot el dia.
És possible que puguis col·locar al teu animaló en el seu transportador per a excursions més curtes, però per a viatges d’un dia, considera investigar en guarderies o gosseres disponibles en l’àrea.
Què portar en un viatge amb la teva mascota
El menjar és el primer, ja sigui que la preparis amb antelació o la compris en el camí. Aquest no és un bon moment per a canviar la dieta de la teva mascota, i certament has d’evitar donar-li sobres de la taula.
Viatjar pot ser estressant, independentment de que acurat siguis, i no necessites generar una complicació addicional amb el malestar estomacal del teu animal.
No li donis al teu gos l’aigua local, especialment si viatges internacionalment. És més segur donar-li només aigua embotellada per a evitar possibles molèsties estomacals.
Porta tots els medicaments que recepta el veterinari, incloent vitamines, medicaments per a puces, receptes de cucs per al cor, etc. També has de portar alguns subministraments bàsics de primers auxilis en cas de lesió.
Pregunta-li al teu veterinari què has d’incloure en la farmaciola de primers auxilis. Aquests poden incloure medicaments per al malestar estomacal i un tranquil·litzant suau en cas que es posi extremadament agitada.
Pots comprar kits de primers auxilis per a mascotes pre-assortits en moltes botigues de subministraments per a animals.
Perquè la teva mascota se senti més còmoda, porta alguns articles de casa. Pot ser una mica de la roba de llit d’ella i alguns de les seves joguines favorites.
Porta només llaminadures que company hagi menjat en el passat, sense que li hagi causat molèsties estomacals. De nou, aquest no és el moment de provar nous aliments.
El transportador que portis ha de ser prou gran com perquè la teva mascota romangui còmoda dins durant unes hores. Ha de poder parar-se, ficar-se al llit i donar-se la volta fàcilment dins d’ell.
A més, assegura’t que la teva mascota tingui aigua fresca disponible dins del transportador o bossa per a transportar animals.
Una llista de verificació prèvia al viatge amb la teva mascota
Feix una cita amb el teu veterinari. El primer és fer que el teu animal sigui examinat i que es realitzin les vacunes necessàries.
Pregunta si la teva mascota és prou saludable com per a viatjar i sol·licita assessorament sobre qualsevol cosa referent a les seves condicions de salut.
Recordi que si viatges fora del país, és possible que hagis de planificar amb setmanes o mesos d’anticipació.
Assegura’t que la teva mascota tingui una identificació actual adjunta al seu collaret, que li quedi bé i no es pugui relliscar.
És possible que vulguis considerar la implantació d’un xip d’identificació abans del viatge, però hauràs d’analitzar amb el teu veterinari què tan aviat pot viatjar el teu animal després del procediment.
Reuneix els números de telèfon de veterinaris, centres d’atenció d’emergència per a mascotes, gosseres, etc., abans de partir per a cada lloc on t’allotjaràs. Si ocorre un accident o malaltia, agrairàs no haver de prendre’t el temps per a trobar a algú que curi o cuidi del teu animaló.
Prepara una llista d’empaquetatge per a la teva mascota segons les seves necessitats i el que et recomani el veterinari. Torna a verificar-la mentre empaca les teves coses.
Porta el número de telèfon del teu veterinari amb tu en cas que necessitis cridar-lo i fer una pregunta d’últim minut o que t’enviïn els registres de la teva mascota a una altra clínica.
Pren-te el temps per a acostumar al teu animal al seu portador o transportador de mascotes, especialment si és nou.
Si el viatge és per terra, porta al teu petit amic en l’automòbil en viatges de pràctica abans del gran dia perquè es vagi acostumant i que no sigui tan traumàtic. Un altre benefici d’aquest enfocament és que aprendràs si la teva mascota es mareja fàcilment.
Si viatges amb el teu gat, porta una caixa de sorra amb tu. És més fàcil comprar caixes de sorra de plàstic barates i tirar-les a les escombraries en lloc de tractar de netejar-les i transportar-les. Si viatges amb un gos, assegura’t de portar bosses per a netejar els excrements després dels passejos del teu ca.
Moments incòmodes, ridículs i alarmants de viatjar amb animals
Els animals són animals i per molt que els tinguem entrenats, poden treure els seus instints en qualsevol moment. Les mascotes s’estressen quan viatgen, per la qual cosa els accidents poden i succeiran (hi ha un tipus anomenat 
Murphy que va inventar una Llei que sap que això és cert.)

Sempre tingues a mà algunes tovalloletes d’un sol ús i bosses de plàstic per a netejar després que el teu animal faci una gràcia (o una “desgràcia”).
Una altra bona idea és portar una petita ampolla de netejador a base d’enzims. Si la teva mascota selecciona la catifa de l’hotel com el lloc perfecte per a un “accident”, això pot eliminar l’olor i les taques abans que hagis de canviar-les.
Mai obris el transportador de la teva mascota tret que estiguis en una habitació tancada. Els animals poden moure’s molt més ràpid que tu, i res arruïnarà les teves vacances més ràpid que perdre al teu company de viatge.
Viatjar amb la teva mascota pot ser un desafiament, però amb una mica de planificació anticipada, també pot ser una experiència divertida i gratificant.
Intentar un viatge curt de cap de setmana abans d’unes vacances més llargues també pot ajudar el teu company a aclimatar-se a viatjar, i aprendràs què tan bé es comporta el teu animal sota aquestes condicions.

Actividad

També disponible en: Catalán